Alppimaja-alennus

Halukkaat, täyden jäsenmaksun maksaneet alppikerholaiset voivat liittyä alppimaja-alennusohjelmaan ostamalla jäsenkorttiinsa 40 eurolla* alennusohjelman tarran. Tarra on voimassa kalenterivuoden, ja sillä saa alennuksia alppimajoista Saksassa, Ranskassa, Itävallassa, Italiassa, Espanjassa, Sveitsissä, Liechtensteinissa ja Sloveniassa seuraavien tahojen alppimajoissa:

 • Deutscher Alpenverein DAV
 • Fédération Francaise des Clubs Alpins et de Montagne FFCAM
 • Österreichischer Alpenverein OeAV
 • Federacion Espanola de Deportes de Montana y Escalada FEDME
 • Club Alpino Italiano CAI
 • Schweizer Alpen-Club SAC
 • Alpenverein Südtirol AVS
 • Federazione Alpinistica Ticinese FAT
 • Liechtensteiner Alpenverein LAV
 • Planinska sveza Slovenije PZS
 • Vereinigung der akademischen Alpenclubs der Schweiz VAAC

Alennustarran voi ostaa Alppikerhon verkkokaupasta.

*) Ohjelmaan liittymisen täysi hinta on 50 €. Alppikerho tukee täyden jäsenmaksun maksaneiden jäsentensä liittymistä alennusohjelmaan 10 €:lla.

Kysyttyä maja-alennusohjelmasta

Eikös Alppikerhon kortilla ole perinteisesti saanut alennukset suoraan?

Kyllä, mutta ei saa enää.

Vielä muutama vuosi sitten kaikkien UIAA:n alaisten kerhojen jäsenet olivat oikeutettuja alennuksiin UIAA:n alaisten kerhojen majoissa. Majojen ylläpitäminen vaatii kuitenkin työtä ja rahaa, ja ne ovat maantieteellisesti kovin epätasaisesti jakautuneita – Eihän niitä ole alppimaiden ulkopuolella! Suuret alppikerhot sopivat 2012, että tarjoaisivat alennuksia vain niille UIAA:n jäsenseuroille, jotka osallistuvat aktiivisesti majaverkoston ylläpitoon ja kehittämiseen. Suomessa kun ei vuoristomajoja ole (Lapin erämökkejä ei lasketa), niin Kiipeilyliitto ja sitä kautta myös Alppikerho tippui pois alennusohjelmasta. Yksittäisillä jäsenillä on mahdollisuus ostaa itsensä tähän alennusohjelmaan juuri tuon tarran hinnalla.

Lisätietoa UIAA:n sivuilta (pdf).

Paljonko alennusta saa? Onko 40 € maksava tarra kannattava?

Alennus yöpymisen hinnasta vaihtelee alueittain, mutta on yleensä merkittävä. Alennusohjelmaan kuuluva saa majayön esimerkiksi Ranskassa monesti puoleen hintaan ja Sveitsissä noin 30% alennuksella. Ruoasta ei alennuksia yleensä saa.

Nyrkkisääntönä: Jos on suunnitteilla 3 majayötä alppikerhojen majoissa, saa omansa pois, ja 4:llä yöllä on jo voiton puolella. Oman suunnitellun alppireissun varrelle osuvien majojen hinnat kannattaa totta kai googlata etukäteen.

Kaikki alppimajat eivät kuitenkaan ole kerhojen ylläpitämiä, osa on yksityisiä. Kannattaa googlailla etukäteen tai katsoa kiipeilyopaskirjasta, onko reitillä oleva maja yksityinen vai ei. Yksityisistä majoista ei alennuksia noin vain saakaan.

Kannattavuuslaskelmia tehdessä kannattaa huomioida myös vakuutusasiat: Itävallan alppikerhon (ÖAV) jäsenyys tarjoaa sekä maja-alennuksen että hyvän vakuutuksen vuoripelastukseen.

Onko tarra henkilökohtainen?

Tarra on henkilökohtainen. Kerhojen ylläpitämissä majoissa ei välttämättä pyritä voiton maksimointiin, ja ihmiset ovat ihmisiä,  joten puhumalla voi koettaa saada alennuksen kaverillekin. Joskus alennus on saatu köysikaverillekin sillä, että on menty kiipeämään jotain ”hienoa,” (hienon ei tarvitse olla vaikeaa, vaan esimerkiksi harvoin toistettu reitti tai hyvä tyyli voi kelvata) ja on juteltu tarpeeksi mukavia ja muistettu käyttäytyä hyvin illallisella.

Varminta on kuitenkin, että jokaisella on oma tarra.

Kuinka tarraa käytetään?

Vanhemmilla alppikerhojen majoilla eletään edelleen käteisaikaa ja tarrallista jäsenkorttia näytetään kun on maksun aika.

Alennuksista ei siis tarvitse mainita varauksen yhteydessä. Monien alppimajojen paikat varataan laaksosta puhelimella päivää tai paria etukäteen – Eihän kukaan halua mennä ylös vuorille jos keli ei ole hyvä. Paikallinen opastoimisto tai turisti-info auttaa tässä.

Uudemmissa majoissa on jo tietoliikenneyhteyksiä ja mahdollisuus kenties varata paikka verkon yli ja maksaa luottokortilla, mutta järjestys on sama: Lasku maksetaan joko illalla nukkumaan mennessä (jos edessä on alppistartti) tai aamulla lähtiessä (jos nukutaan ”pitkään” eli ehkä jopa klo 7 asti).

Aiheen vierestä: Alppikerholaisten majankäyttökyselyn 2013 tulokset.