Lyngenin pääsiäisretki 2016

Su 20- ke 24.3 Jægervasstindanen leiri
Ke 24- ma 28.3 Fastdalenin koulu

Tervetuloa Alppikerholaiset mukaan Lyngenin upeisiin maisemiin taas vuonna 2016!

Kiipeily- ja laskutapaamisemme järjestetään tällä kertaa ilman opastettua ohjelmaa ja soveltuu tottuneille vuorillaliikkujille, joilla on jäätikkö- ja vyöryasiat opeteltuna. Reissu järjestetään kahdessa osassa, ensiksi leirissä telttaillen ja sitten sisämajoituksessa Fastdalenin koululla. Saa liittyä mukaan molempiin tai vain toiseen osaan!

Majoitus:

Majoitumme molemmin puolin Ylä-Lyngenin päämassiiveja, vuorille johtavien laaksojen juurelle. Ajankohta on talvinen, harjanteilla löytyy tykkylunta ja jääputouskiipeilyyn on vielä mahdollisuuksia niemen itälaidalla tai Tamokdalenin suulla ja Signaldalenissa. Leiriytyminen revontulten loisteessa saattaa muodostua talven kohokohdaksi. Uusien ja vakikävijöiden lisäksi toivomme vanhojen konkareiden aktivoituvan ja saapuvan. Tarkoitus on pitää tulijoiden kesken ennakkotreenit / infotilaisuus talven aikana.

Jægervasstindanen leiri: Telttaillen tai lumiluolissa Stortindakslan pohjoispuolella metsänrajassa 250m mpy. 5 km:n lähestyminen hiihtäen: 1,5 km puomitietä järven pohjoispuoliselta isolta Kobbevatnetin P-paikalta, edelleen rantapolkua tai järven jäällä ja ylös Forholtelvan kurua tai metsän läpi oikaisten.

Retkikuntaolojen vaihtoehtona rannassa oleva 8:n hengen Jægervasshytta maksaa 300 Nok/yö (150 DNT:n jäsenille) myös majan luona telttailevilta, 60 Nok päiväkäynniltä ja DNT-majojen yleisavain tarvitaan ja maksu tapahtuu mökissä täytettävillä tilisiirtokaavakkeilla. Majassa on kaasuliesi ja vesisanko, oma makuu/lakanapussi vaaditaan. http://www.ut.no/hytte/3.2255/

Teltta kannattaa varata tännekin, muuta porukkaa voi olla paljon ja uusilla tulijoilla on etusija mökkiin.

 

Kohteita:

P1020119_cropped_smaller

Kuva: © Max Helander

Lille ja Store Jægervasstinden (jolta yli 1200m hienoa laskettavaa Trollbreenin laaksossa), Trolltinden ja Forholttinden Forholtskaretin solan kautta, sekä vaativa Stortinden. Forholtdalenin suulla muutaman kp:n mikstareittejä ja järven vastarannalla 1 kp:n jääputouksia, sekä nousumahdollisuuksia esihuipuille ja metsä/alarinnelaskuja tarjolla kelien -perinteisesti- pettäessä.

Fastdalenin koulu,”Grendehus”: n.12 km Lyngseidetistä pohjoiseen, keltainen talo tien oikealla puolella. Hyvin varusteltu keittiö, suihkut. Muutama huone, tilava luento- ja jumppasali makuusalina. Patjat talon puolesta, oma makuupussi, tyyny ja pyyhe tarvitaan. Järjestämme loppupäivinä raclette-illallisen nyyttikestiperiaatteella, evästä mukaan!. Soittimet, musa ja kuvat sekä alan kirjallisuus on erittäin tervetullutta. Alustava hinta 200 Nok/yö = 5 yötä 1000 Nok/hlö. Majoituksesta varausmaksu 40 Euroa kerhon tilille 20.2.mennessä, loput käteisellä (Nok) paikan päällä

P1020088_cropped_smaller

Kuva: © Max Helander

Fastdalenin hiihtoreitti pari sataa m. koululta; Fastdalshyttan avoimen taukomajan kautta hiihtohuippu Fastdalstinden, Skaidivarre (jolla helposti saavutettavia couloireja) sekä Stortinddalsbreenin jyrkähkön jäävirran kautta noustavissa komeat Tvillingstinden ja Trollinden.

3 km pohjoiseen Koppangenin kylästä voi lähestyä pitkää Koppangsbreenin jäävirtaa Tafeltindille, Lenangskaretin solaan tai nousta useille nimettömille ”Nunatakeille”. Jäätikkö on Lyngenin hienoimpia laskea, mutta varsinkin pohjoisosastaan erittäin railoinen. Alueen keskellä oleva korkein Lenangstindane-ryhmä on harvoin vierailtu. Sen sijaan etummaisena sijaitseva Goalborri on monien suomalaisköysistöjen nousema, itäharjanne tarjoaa selkeän reitin.

Matkustaminen:

Autojunalla Kolariin tai nopeammin Rovaniemelle, josta ajaen Kilpisjärven ja Skibotnin kautta Lyngseidetiin jne. Abiskon, Riksgränsenin ja Narvikin kautta löytyy paljon hienoa laskettavaa. Tai lentäen Tromssaan (SAS, Norwegianilla huom matkatavarakustannukset, tai Air Baltic. Air Bothnialla pääsee Oulusta) josta ajaen n.1,5 t Svensbyn lautan kautta. Pyrimme järjestämään kimppakyytejä Suomesta ja vuokraamaan porukalla autoja Tromssaan lentävien kesken.

Tietolähteitä:

Topoja:
Sjur Nesheim, Eivind Smeland: The Lyngen Alps
Espen Nordahl: Ski touring in Troms, tilattavissa http://www.friflyt.no/ :sta
Leo Määttälä: Lyngen kiipeilyopas http://www.mountainshop.fi/

Kartta: Lyngenhalvøya Turkart 1:50 000 Nordeca 2782

Palveluja Lyngenissä: Ruokakauppoja, huoltoasema Lyngseidetissä. AfterSki:tä Svensbyn ”Rompa Bar”:issa ja Lyngseidetin ”Magic Mountain Lodge”:ssa.

Netissä: Säätiedotus http://www.yr.no/, Vyörytiedote http://www.varsom.no/

Reittikuvauksia http://www.kugos.no/ http://www.lyngen.name/lyngen-north/ , Aikaisemman oppaamme Mikal Nerbergin sivut: http://www.lyngeguide.no/

Osallistumisvaatimukset:

Vyöryvarusteet pakolliset (lapio, piippari, sondi). 18 v ikä, Alppikerhon jäsenyys ja vakuutukset kunnossa. Omatoimiseen liikkumiseen riittävää kokemusta vuorilla liikkumisesta, laskemisesta tai jääkiipeilystä. Retkistä jätettävä päivittäin järjestäjille kirjallinen tieto, ja ilmoitus paluusta ja mahdollisista viivästymisistä. Tärkeintä on toiminta omien taitojen ja kapasiteetin mukaan ja osallistuminen tapahtuu luonnollisesti omalla vastuulla.

Tiedustelut ja ilmoittautuminen:

Pirjo Tuomi +358 400 8666 24, pirjomtuomi@gmail.com

Max Helander (infoa reiteistä ym.) +47 9323 5393, max.helander3@gmail.com

Järjestelyissä on mukana myös Anne Dahlgren: anne@alppikerho.fi

Lähetättehän reissussa käytettävän matkapuhelinnumeronne. Toivoisimme uusilta kasvoilta muutaman sanan kokemuksestanne ja muiltakin Lyngenin suunnitelmistanne.
Koulumajoituksen varausmaksu 40 e maksetaan Alppikerholle Holvi-kaupassa 20.2.mennessä (valitettavasti ei palautusta peruutustapauksessa). Linkin saat Pirjolta ilmoittautumisen yhteydessä.

Tervetuloa myös keskustelemaan retken FB-sivulle: https://www.facebook.com/events/798376116957687/

P1020173_cropped_smaller

Kuva: © Max Helander