Suomalainen kiipeilyopas, Saku Korosuo

FALL FACTOR

Fall factor (FF) lasketaan jakamalla putoamismatka käytössä olevan köyden pituudella. Käytössä oleva köysi tarkoittaa köyttä varmistuslaitteen ja kiipeilijän välillä, eli sitä osuutta köydestä, joka venyy putoamistilanteessa. Fall factoria käytetään apuna putoamisen iskuvoiman määrittämiseen. Se ei anna tarkkaa voiman suuruutta, vaan karkean arvion siitä, kuinka voimakkaalta putoamisen aiheuttama nykäys kiipeilijästä tuntuu. Fall factor on pienimmillään 0, suurimmillaan 2.

5 metrin pudotus, 25 metriä köyttä ulkona,FF = 5/25 = 0,2. Piirros Saku Korosuo

5 metrin pudotus, 25 metriä köyttä ulkona,

FF = 5/25 = 0,2. Piirros Saku Korosuo

5 metrin pudotus, 7 metriä köyttä ulkona,FF = 5/7 = 0,7. Piirros Saku Korosuo

5 metrin pudotus, 7 metriä köyttä ulkona,

FF = 5/7 = 0,7. Piirros Saku Korosuo

 

Molemmissa kuvissa kiipeilijä putoaa 5 metriä. Toinen pudotus on kuitenkin pehmeä, ja toisessa nykäys on huomattavasti terävämpi (FF on yli kolme kertaa suurempi). Todelliseen iskuvoimaan vaikuttaa tosin moni muukin asia, kuten minkälaisella köydellä kiivetään, kuinka vanha köysi on, kuinka kevyt varmistaja on, ja kuinka dynaamisesti varmistaja varmistaa. Lisäksi köysikitka vaikuttaa paljon iskuvoiman suuruuteen. Mitä suurempi köysikitka, sitä suurempi iskuvoima kohdistuu sekä kiipeilijään että ylimpään varmistuspisteeseen, sillä venyvää köyttä on vähemmän käytössä. Sen sijaan varmistajaan kohdistuva voima pienenee köysikitkan suurentuessa.

Yhden köydenpituuden reiteillä FF voi olla korkeintaan 1. Tällöin putoamismatka on yhtä pitkä kuin käytössä oleva köysi ja kiipeilijä putoaa käytännössä maahan. Useamman köydenpituuden reiteillä sen sijaan FF voi olla jopa 2. Tällainen tilanne voi tapahtua itse asiassa hyvin helposti: kiipeilijä lähtee kiipeämään toista köydenpituutta. Hän kiipeää kaksi metriä ankkurin yläpuolelle ja putoaa ennen kuin on klipannut köyttä välivarmistukseen. Kiipeilijä putoaa ensin kaksi metriä ankkurille ja sitten vielä kaksi metriä ankkurin ohi. Käytössä on kaksi metriä köyttä ja putoamismatka on neljä metriä eli 4 /2 = 2. Tällainen pudotus on äärimmäisen vaarallinen sekä kiipeilijälle että varmistajalle. Myös kiipeilyvarusteet ja ankkuri ovat kovalla koetuksella FF 2 pudotuksessa. Kiipeilyköysiä ei edes testata näin suurilla voimilla, vaan UIAA:n köysitesteissä fall factor on 1.8. Tilanne on helppo välttää klippaamalla köysi ankkurin ylimpiin pisteisiin. Normaalisti fall factor on liidipudotuksessa 0–0,5. Mitä matalammalla ollaan, sitä tiheämmässä pitäisi olla varmistuksia. Vastaavasti reitin lopussa voi ottaa pitkätkin lennot ilman että pudotus olisi erityisen kova. Esimerkiksi 10 metrin pudotus 30 metrin reitin lopussa on vielä suhteellisen pehmeä pudotus (10/30 = 0,33). Toisin kuin voisi kuvitella, lyhyt pudotus reitin alussa voi olla vaarallisempi kuin pitkä pudotus reitin lopussa.

Artikkeli on osa seitsemänosaista artikkelisarjaa, osa 3/7.

Yläbannerin kuva Anu Korosuo.


Artikkeli on ote Saku Korosuon kirjoittamasta ja Aula & Co:n julkaisemasta kirjasta Suomalainen kiipeilyopas, “7. Alaköysikiipeily - Fall factor” s.114-115. Kirja on kattava teos jokaiselle kiipeilijälle vasta-alkajasta harrastajaan oli sitten tavoitteena oppia uusia solmuja, turvallista toimintaa kallioilla tai vaikka bigwall-kiipeilytekniikoita. Osta omasi Holvi-nettikaupasta!

Saku on pitkän linjan kiipeilijä, RCI/UIAA-tason kalliokiipeilykouluttaja ja IRATA-köysiteknikko. Saku on kolunnut kallioita ja vuoria ympäri maailman kohta 20 vuotta, joten omaa osaamista löytyisi useammankin kirjan verran. Voit tunnistaa Sakun myös Kiipeily-lehden takasivun pakinoista “Sakun palat”, joissa herra kuvaa kiipeilyskeneä hyvinkin monenlaisilta kanteilta. Käy myös tutustumassa Sakun sivuihin korosuo.com. Jo pelkästään kuvagalleria on visiitin arvoinen.