Suomalainen kiipeilyopas, Saku Korosuo

Jäägreidit

Suomessa jääkiipeilyreittien vaikeus arvioidaan WI-asteikolla (Water Ice). Jääkiipeilyreittien vaikeus vaihtelee jopa päivittäin, vuosista puhumattakaan, joten vaikeusasteiden antaminen on parhaimmillaankin vain suuntaa-antavaa. Jään laatu ja paksuus, nousujen määrä, lämpötila ja monet muut seikat vaikuttavat reitin vaikeuteen. Kovalla pakkasella neitseellinen WI4 voi olla huomattavasti vaikeampi kuin valmiiksi rei'itetty WI5.

WI1 Loivaa jäätä, jota voidaan kiivetä ilman hakkuja. Jäärautojen kärkipiikkejä ei tarvita.

WI2 Enintään 60-asteista jäätä, jota voidaan kiivetä yhdellä hakulla.

WI3 60–70-asteista jäätä

WI4 80-asteista jäätä, lyhyitä pystysuoria pätkiä.

WI5 Pystysuoraa jäätä korkeintaan 20 metriä.

WI6 Pystysuoraa jäätä 30–50 metriä eli käytännössä koko köydenpituus, tai lyhyempi pätkä hieman päällekaatuvaa tai ohutta jäätä. Jää usein huonosti varmistettavaa.

WI7 Päällekaatuvaa jäätä, puikkoja, erittäin vaikeasti varmistettavaa.

Tasanumeroiden lisäksi reitin greidiä voidaan täsmentää plusmerkin avulla (esim. WI4+).

Enkeliputous WI3, kuva Anu Korosuo

Enkeliputous WI3, kuva Anu Korosuo

Ruskea virta WI4, kuva Saku Korosuo

Ruskea virta WI4, kuva Saku Korosuo

Sudenhammas WI5, kuva Anu Korosuo

Sudenhammas WI5, kuva Anu Korosuo

Lipton WI6+, kuva Adrian Pollard

Lipton WI6+, kuva Adrian Pollard

Artikkeli on osa seitsemänosaista artikkelisarjaa, osa 5/7.

Yläbannerin kuva Anu Korosuo.


Artikkeli on ote Saku Korosuon kirjoittamasta ja Aula & Co:n julkaisemasta kirjasta Suomalainen kiipeilyopas, “9. Jääkiipeily - Jäägreidit” s.176-177. Kirja on kattava teos jokaiselle kiipeilijälle vasta-alkajasta harrastajaan oli sitten tavoitteena oppia uusia solmuja, turvallista toimintaa kallioilla tai vaikka bigwall-kiipeilytekniikoita. Osta omasi Holvi-nettikaupasta!

Saku on pitkän linjan kiipeilijä, RCI/UIAA-tason kalliokiipeilykouluttaja ja IRATA-köysiteknikko. Saku on kolunnut kallioita ja vuoria ympäri maailman kohta 20 vuotta, joten omaa osaamista löytyisi useammankin kirjan verran. Voit tunnistaa Sakun myös Kiipeily-lehden takasivun pakinoista “Sakun palat”, joissa herra kuvaa kiipeilyskeneä hyvinkin monenlaisilta kanteilta. Käy myös tutustumassa Sakun sivuihin korosuo.com. Jo pelkästään kuvagalleria on visiitin arvoinen.