DraikkaCupin ensimmäinen osakilpailu ja perinteiset loppiaiskisat 6.1.2020 -reportaasi

Kaksi vuotta sitten loppiaisena vietettiin kauan odotetun Paloheinän Draikkatornin harjannostajaisia ja järjestettiin ensimmäiset Loppiaiskisat! Perinnettä on siitä saakka jatkettu ja nyt kisattiin jo kolmansissa Loppiaiskisoissa draikkamestaruudesta. Loppiaiskisat starttasivat samalla myös DraikkaCupin 2020 ollen sen ensimmäinen osakilpailu. Kisojen formaatti oli avoin karsinta, jonka 4 parasta naista ja 4 parasta miestä jatkoivat finaaliin. Karsinnoissa sai koettaa reittiä niin monta kertaa kuin halusi, mutta korkeimman hallitusti saadun otteen pisteet puolittuivat aina yrityskertojen kertyessä. Karsintojen jälkeen käytiinkin loppupelit siitä, olisiko pisteet ja sijoitus olleet paremmat, jos ei olisikaan lähtenyt yrittämään vielä uudestaan. Kevään kisoissa tullaankin näkemään tarkempaa spekulaatiota ja ynnäilyä, kun kilpailijat miettivät toisen yrkän ottamisen järkevyyttä.

Karsinnat alkoivat kymmeneltä aamulla ja reittejä oli yhteensä kuusi, kaksi jokaisella seinällä. Karsinnat kiivettiin yläköydellä. Reittien teosta olivat vastanneet tornin vakiokävijät Draikkatornivastaava Jaakko “Jaska” Lehdon johdolla. Reitit olivat erilaisia, monen tasoisia ja erot kisaajien välille saatiin aikaiseksi. Yhteensä hakun heiluttelijoita oli 19!

Täydellisen kuuden toppauksen rivin suorituksella Lauri “Late” Marttala pääsi finaaliin ykköspaikalta. Toiseksi karsinnoissa tuli Jaska, mutta finaalireitin tekijänä hän jätti finaaliskabat muille. Miehistä finaaliin menivät Laten lisäksi Albert “Abe” Kaikkonen (3.), Henri “Henkka” Toivola (4.) ja Ville Ojansivu (5.).

Naiset olivat lähteneet tänä vuonna sankoin joukoin kisaamaan ja mukana oli kaikkiaan seitsemän naista! Finaaliin menivät Jonna Frii-Lehto (1.), Eerika Lipsanen (2.), Marjo Huttunen (3.) ja Aino Kuokka (4.).

Finaaleissa naiset ja miehet kiipesivät saman reitin. Lauteille otettiin vuoron perään nainen ja mies käänteisessä järjestyksessä, naisten 4. aloittaessa. Finaalireitin kulmakiepsahdus osoittautui useimmille hyvin hankalaksi ja se koituikin Marjon turmioksi. Naisten 2. ja 3. sija ratkaistiin sekunneilla, sillä molemmat pääsivät etenemään samalle otteelle saakka. Jonna vei naisten voiton tahdolla, taidolla ja kannustuksen voimalla!

Miehissä jokainen kiipesi karsintasijoituksensa mukaisesti aina seuraavan edetessä pidemmälle kuin edellinen kilpailija. Jännitysnäytelmäksi finaali muuttui siinä vaiheessa, kun Abe ensimmäisenä finalistina toppasi vaneriseinän ja lähti ketjuille. Huukki huukilta, klippi klipiltä, figure figurelta Abe eteni aina toiseksi viimeiseen roikkuvaan pömpeliin saakka ja katsojat jännittivät loppuuko aika vai jerkku! Lopulta voimat loppuivat ja yleisön hurratessa Abe tippui ajalla 00:07. Ei jäänyt seitsemästä minuutista paljon vajaaksi!

Viimeisenä finaalireitille lähti Late. Eteneminen oli tarkkaa ja vahvaa. Ote otteelta Late eteni aina kovanonnen kinkkiselle underille. Omalla vedollaan Abe päätti jättää otteen välistä ja eteni seuraavalle otteelle figurella. Late päätti tehdä saman, mutta figuren sijasta lähtikin supervetoon! Muuvi lähti hyvin, mutta alempi ote hajosi ennen kuin Late ennätti saada hakkunsa seuraavalle otteelle. Alas tultiin ja näissä kisoissa kakkoseksi jäätiin.

Palkintojenjakoseremoniat aloitettiin illan jo pimennyttyä. Helsingin Kiipeilykeskus oli lahjoittanut palkinnot (kuten myös tornin vanerit aikoinaan) ja kaikki finalistit päästiin palkitsemaan hienon päivän lopuksi! Cup-pistesaldonsa avasivat kaikkiaan 10 osallistujaa ja heidän osaltaan saammekin jännittää koko kevään, kuka vie lopulta potin!

Kiitos kaikille, ketkä mahdollistitte hienon ja tapahtumarikkaan päivän! Kiitos yleisö, osallistujat, reitintekijät, tulospalvelu, grillivastaavat ja lastenvahdit :) Sitten vain teriä teroittelemaan ja Oulun kisaan valmistautumaan! Ja kausihan päätetään keväällä 25.4. Hakkuhuukkailuissa Draikkatornilla. Viritellään Stadikan vanhaa henkeä myös tornille ja lennätetään Rollon poika Tapio “Tapsa” Alhonsuo tekemään finaalireitti ja pitämään esitelmää kisakansalle!

DraikkaCupiin voi tutustua, tuloksia seurailla ja mukaan ilmoittautua Cupin sivuilta.

Ja lopuksi kuvia päivältä ja tulokset:

Jonna finaalireitillä. Kuva: Toni Takala

Jonna finaalireitillä. Kuva: Toni Takala

Lauri finaalireitillä. Kuva: Toni Takala

Lauri finaalireitillä. Kuva: Toni Takala

Abe siirtymässä ketjuille. Kuva: Toni Takala

Abe siirtymässä ketjuille. Kuva: Toni Takala

Abe viimeisillä sekunneilla. Kuva: Toni Takala

Abe viimeisillä sekunneilla. Kuva: Toni Takala

Abe finaalireitillä. Kuva: Toni Takala

Abe finaalireitillä. Kuva: Toni Takala

Naisten voittajat. Kuva: Toni Takala

Naisten voittajat. Kuva: Toni Takala

¨Miesten voittajat..Kuva: Toni Takala

¨Miesten voittajat..Kuva: Toni Takala

Tulokset:

FINAALI:
Naiset:
1. Jonna Frii-Lehto
2. Eerika Lipsanen
3. Aino Kuokka
4. Marjo Huttunen

Miehet:
1. Albert Kaikkonen
2. Lauri Marttala
3. Henri Toivanen
4. Ville Ojansivu

Naiset DraikkaCUP (1. osa)
1. Frii-Lehto Jonna 100
2. Lipsanen Eerika 80

Miehet DraikkaCUP (1. osa)
1. Kaikkonen Albert 100
2. Marttala Lauri 80
3. Toivola Henri 65
4. Ojansivu Ville 55
5. Stenvall Timo 51
6. Martin Tobias 47
7. Mustaniemi Joona 43
8. Jaakko Lehto 40
9. Pauli salminen 0