❄️⛏️ Alppikerhon junnut jääkiipeilyn MM-kilpailuissa, FinIce2023

Iloiset jääkiipeilijät palkintokorokkeella FinIce 2023 -kilpailussa

Alppikerhon iloinen junioriryhmä podiumilla valmentajiensa kanssa.
📷 Leena Nio

Alppikerhon draikkajunnutiimi lähti tänä vuonna isolla porukalla jääkiipeilyn juniori MM-kilpailuihin. Kilpailut järjestettiin Suomessa Oulussa 24.-26.2.2023.

Finice2023-tapahtumassa ratkottiin leadissa ja speedissä sekä nuorten maailmanmestaruudet että suomenmestaruudet. Lisäksi aikuiset kilpailivat leadissa Euro Cupin päätöskilpailuissa ja SM-kilpailuissa. Alppikerholta kilpailuihin lähti 12 hengen junnuryhmä, mukanaan kokeneet valmentajansa Enni Bertling ja Pauli Salminen, jotka junnuista huolehtimisen ohessa kilpailivat myös itse Euro Cupissa.

Torstaina reissu lähti vauhtiin, kun ajettiin noin 9 tuntia Ouluun. Perjantaina oltiin onneksi toivuttu jo hyvin matkustamisesta pitkien yöunien jälkeen, ja iltapäivällä päästiin aloittamaan MM-kilpailut speed-karsinnoilla. Muutamalle meistä karsinnat olivat ensimmäinen kokemus jääspeedissä. Kaikilla meni kuitenkin tosi hyvin, sillä kaikki Alppikerhon:n junnut pääsivät finaaleihin.

Lead-karsinnat kiivettiin lauantaina, ja tornilla tuli vietettyä pitkä päivä. Sää oli täydellinen, vaikka aamulla olikin aika kylmä. Reitit olivat korealaisten retintekijöiden käsialaa, ja monet otteet olivat meille ihan uusia. Suurin osa junnuista pääsi leadissakin finaaleihin.

Kiipeilijä kiipeää jääseinää ylös

Suho Nio U16-reitin jääosuudella.
📷 Robert Hendriksen

Kiipeilijä kiipeää jäähakuilla

Naisten U21-sarjassa kilpaileva Johanna Tuuri leadin toisella karsintareitillä.
📷 Robert Hendriksen

Finaalipäivä starttasi aamulla aikaisin speed-karsinnoilla. Jännitystä riitti loppuun saakka, sillä jokaisella oli kolme yritystä, ja kilpailijat paransivat aikojaan huimasti kierrosten välillä. Lopulta speedistä saatin Alppikerhon laariin 5 MM-mitalia. 👏 U16 tytöissä Lumi Pellikka vei MM-voiton Lili Boijer-Spoofin ottaessa hopeaa. Tilda Kuikanvirta sai U19 tytöissä pronssia,ja U21-sarjassa pronssia saivat Johanna Tuuri ja Lauri Tuppurainen.

Iltapäivällä finaalit jatkuivat lead-sarjoilla. Ensin kilpailtiin U16-sarjassa. Pojille reitti oli vähän turhan helppo, sillä mitalit ratkottiin ajalla. Kovassa kisassa Suho Nio kiipesi hyvällä vauhdilla ja nappasi MM-pronssia. Tytöissä Lili ja Lumi olivat ainoat, jotka toppasivat samaisen finaalireitin. Kulta ja hopea tulivat siis molemmat Suomeen, Lilin ollessa vähän nopeampi ja ottaessa maailmanmestaruuden nimiinsä.

U19 ja U21 -sarjoissa tyttöjen reitti oli sopivan tasoinen ja eroja saatiin hyvin. U19-podiumille kiipesivät MM-hopeaa ottanut Tilda Kuikanvirta ja pronssia nappasi Vilja Helin. Johanna Tuuri sai pronssia U21-sarjassa. Myös pojat kiipesivät vaikealla finaalireitillään hänkillä hyvin, vaikka MM-mitaleja ei tällä kertaa tullutkaan.

Naiskiipeilijät tarkastelemassa jääkiipeilyreittiä

Naisten lead-finaalin reittikatselmus käynnissä.
📷 Marko Kerola

Aikuisten Euro Cup -finaalin reitit olivat samat, kuin U19 ja U21 –sarjoissa. Naisten reitin lopussa oli näyttävä dyno. Reitti ei kuitenkaan ollut aikuisille riittävän haastava, sillä melkein kaikki toppasivat reitin. Ajan perusteella ratkaistussa Euro Cupin -osakilpailussa Enni Bertling nappasi hienosti hopeaa voittaen samalla aikuisten Suomen mestaruuden. Sen sijaan hänkki-reitti osoittautui myös miehille haastavaksi, mutta Ranskan Virgile Devin teki näyttävän suorituksen kiipeämällä reitin melkein toppiin asti. Kovassa finaalissa Pauli Salminen jäi ulos Euro Cupin podiumilta, mutta sai kultaa miesten SM-kilpailussa.

Kauden tavoite toteutui, kun Suomi voitti MM-kilpailujen Team rankingin! Suomeen tulleiden 18 MM-mitalin lisäksi kaikki Alppikerhon tiimistä kiipesivät hienosti. Palkintojen jaon huippuhetki olikin, kun päästiin kaikki yhdessä podiumille laulamaan Maamme-laulua. 🇫🇮

Kokonaisuudessaan kilpailureissu oli aivan huikea! Alppikerholle tuli myös SM-kilpailuista paljon hyviä sijoituksia, tulokset nähtävissä jutun lopussa. Mukana oli niin kokeneempia junnuja kuin ensimmäistä kertaa jääkiipeilykilpailuissa olevia. Mainitsemisen arvoinen asia on myös, että kaikki selvisivät speedistä ilman vammoja! Tästä kiitos Paulin tekemien speed-suojien. Ennille ja Paulille iso kiitos taas kerran junnujen mahtavasta valmennuksesta!  Kiitos myös kilpailumatkaa tukeneelle Postille. Näistä kilpailuista on hyvä jatkaa eteenpäin. 💙

Kisaraportin tekijät: Tilda Kuikanvirta, Rosa Arnold, Vilja Helin, Ronja Kaila, Vivian Reynders

Naisten ensimmäisen karsintareitin hänkkiosuudella leadaamassa U19-sarjan Tilda Kuikanvirta.
📷 Antti Jaakkola

U16-sarjan Lumi Pellikka speed-suorituksella. Paulin tekemät speed-suojat pitivät kädet turvassa hakkujen teriltä.

Junnuryhmäläisten kommentteja kisasta:

“Reissu oli mahtava ja oli upeaa päästä kisamaan taas kivalla porukalla. Itselleni nämä olivat jo neljännet Finice-kisat, ja Oulussa on joka kerta ollut ihan mahtava kisatunnelma. Jännitystä riitti näissäkin kisoissa loppuun asti, mutta lopulta kisat menivät tosi hyvin ja oli siistiä saada ekat MM-mitalit. Oli ikimuistoista päästä nauttimaan kiipeilystä hienoilla reiteillä ja viettää aikaa tiimikavereiden kanssa!”
-Tilda Kuikanvirta

“Minulle Oulun MM-kilpailut olivat ekat jääkiipeilykisat. Uusi kokemus oli tosi jännä, ja yllätyin siitä kuinka hyvä fiilis tuli kiipeilyn jälkeen ja olisin halunnut päästä heti takaisin seinälle, kun tipuin. Oli superhauska päästä tutustumaan lajiin paremmin ja myös juttelemaan uudelle porukalle eri maista. Odotan innoissani, että pääsen taas ensi vuona taistelemaan finaaleissa.”
-Rosa Arnold

”Nämä olivat ensimmäiset hakkukisani, joten etukäteen jännitti, mutta kisapaikalla oli tosi hyvä tunnelma ja kisaaminen oli hauskaa. Kokonaisuudessaan reissu oli mahtava kokemus ja lähtisin milloin vain uudelleen!”
-Vilja Helin

Suomi voitti juniorien MM-kilpailujen Team rank –palkinnon! Lili, Vivian, Lumi ja Rosa poseeraamassa palkinnon kanssa.