Suomalainen kiipeilyopas, Saku Korosuo
KÖYDEN VYYHTEÄMINEN
Köysi kannattaa yleensä pitää joko vyyhdettynä tai köysipussissa, jolloin sitä on helppo kuljettaa. Oikein vyyhdettyä köyttä ei välttämättä tarvitse käydä erikseen läpi. Köysi voidaan vyyhdetä joko yksinkerroin tai kaksinkerroin. Yleensä köysi kannattaa vyyhdetä yksinkerroin, ellei sitä käytetä seuraavan kerran laskeutumiseen, jolloin köysi halutaan kaksinkertaisena.
Perhosvyyhti:
Vyyhti aloitetaan niin, että mitataan noin kaksi metriä köyden päätä ennen kuin aloitetaan varsinainen vyyhteäminen. Köysi heitetään niskan taakse niin, että köysi on suorien käsien varassa. Toinen käsi heittää uuden lenkin niskan taakse, samalla kun toinen käsi pitää lenkin päästä kiinni. Tällöin lenkeistä saadaan aina saman mittaisia. Vyyhteämistä jatketaan, kunnes köydestä on kaksi metriä jäljellä. Köysi nostetaan niskan takaa käsivarrelle, niin että vyyhdin puoliväli lepää käsivartta vasten.
Köyden päitä pyöritetään vyyhdin ympärille, jotta siitä tulee tiukka paketti
Köydet työnnetään keskikohdan taitoksesta läpi kaksinkerroin.
Köyden päät työnnetäänlenkistä läpi.
Valmis vyyhti.
Köysireppua varten vyyhti tehdään samalla lailla kuin edellä, mutta aluksi jätetään neljä metriä köyttä. Kun vyyhti on paketissa, ylimääräistä köyttä pitäisi olla pari metriä. Tällä köydellä vyyhti sidotaan selkään. Mikäli köysi vyyhdetään kaksinkerroin, on vyyhtirepun tekeminen vieläkin helpompaa. Silloin neljän metrin hännät jätetään joko aluksi tai lopuksi, riippuen siitä aloitetaanko vyyhteäminen keskeltä vai köyden päistä.
Köyttä voi säilyttää köysipussissa myös sellaisenaan, kunhan köyden päät on solmittu kiinni köysipussiin. Köysipussin mukana tulee yleensä alusta, joka laitetaan maahan suojaamaan köyttä hiekalta. Köyden toinen pää solmitaan alustan reunassa olevaan lenkkiin kiinni. Tämän jälkeen koko köysi syötetään kasaan alustan päälle. Lopuksi köyden toinen pää kiinnitetään alustan toiseen reunaan, mielellään erilaisella solmulla, jotta seuraavalla kerralla on helppo tunnistaa kumpi puoli köydestä on päällimmäisenä. Köysipusseissa on yleensä myös eriväriset lenkit, jotta ne erottaa toisistaan. Köysipussin mallista riippuen köysi voidaan rullata alustan kanssa pussin pohjalle tai muulla tavoin paketoida kasaan. Seuraavalla käyttökerralla päällimmäisestä köyden päästä vetämällä köysi tulee yleensä mukavasti ilman että köydessä on solmuja.
Perhosvyyhdin teko, piirrokset Saku Korosuo
Köysirepun teko, piirros Saku Korosuo
Artikkeli on osa seitsemänosaista artikkelisarjaa, osa 7/7.
Yläbannerin kuva Anu Korosuo.
Artikkeli on ote Saku Korosuon kirjoittamasta ja Aula & Co:n julkaisemasta kirjasta Suomalainen kiipeilyopas, “12. Köysitekniikoita - Köyden vyyhteäminen” s.207. Kirja on kattava teos jokaiselle kiipeilijälle vasta-alkajasta harrastajaan oli sitten tavoitteena oppia uusia solmuja, turvallista toimintaa kallioilla tai vaikka bigwall-kiipeilytekniikoita. Osta omasi Holvi-nettikaupasta!
Saku on pitkän linjan kiipeilijä, RCI/UIAA-tason kalliokiipeilykouluttaja ja IRATA-köysiteknikko. Saku on kolunnut kallioita ja vuoria ympäri maailman kohta 20 vuotta, joten omaa osaamista löytyisi useammankin kirjan verran. Voit tunnistaa Sakun myös Kiipeily-lehden takasivun pakinoista “Sakun palat”, joissa herra kuvaa kiipeilyskeneä hyvinkin monenlaisilta kanteilta. Käy myös tutustumassa Sakun sivuihin korosuo.com. Jo pelkästään kuvagalleria on visiitin arvoinen.